Help mee!

zaterdag 5 september 2020

Keuze van hoop

De allerarmsten in Zuid-Afrika een toekomst bieden, begint met onderwijs. Toegepast onderwijs, kennis en vaardigheden leren van docenten wiens lessen precies aansluiten bij de behoeften van de Xhosa leerlingen in het agrarische gebied Mankosi. Een rijbewijs halen, kleding maken en ontwerpen of agrologie toepassen. Dit is voor Daniel, Nomanida, Nosphelele en Thulani een keuze van hoop. Hoop op een betere toekomst voor hun gezin. En dit straalt af op hun eigen leefomgeving. Het gebied kan zich, stap voor stap, ook verder ontwikkelen. Nog mooier zou het zijn als er een gebouw is waar alles zichtbaar samen komt, waar het bruist van alle docenten en van leerlingen met hun diverse achtergronden, waar zij moeiteloos van elkaar kunnen leren, hun ‘skills’ kunnen demonstreren, elkaar kunnen ontmoeten en elkaar kunnen aansteken met hun enthousiaste leergierigheid en met hun kritische vragen.

Skills Development Center

Er is onlangs een ontwerp gemaakt voor een gebouw met de naam Skills Development Center (SDC), dat precies deze functie moet gaan vervullen. Voor de Nederlandse Sophie Dogteron en Sven Schouten, was het ontwerpen van dit gebouw vooral qua locatie een uitdaging. Ze studeren aan de academie van bouwkunst in Rotterdam en werken bij Group A en hebben de uitdaging desondanks aangepakt. Frieder Vogler, student bouwkunde in Delft, heeft zich ook bij het team in Nederland gevoegd.

Mirthe Vos is vanuit TransCape de projectleider voor dit nieuwe project. Ruim 2,5 jaar geleden vertrok Mirthe naar Zuid-Afrika, samen met haar vriend die nu arts is in een ziekenhuis vlakbij TransCape. Mirthe studeerde kunst en architectuur in Nederland en is nu dus projectleider bij Transcape en vertelt wat er allemaal komt kijken bij het bouwproces van SDC. De ambities zijn hoog. De educatieve programma’s moeten echt waarde toevoegen aan de mensen en de regio. Iedereen die meedoet, heeft uitzicht op een baan. Voordat het ontwerp van het gebouw af was, hebben we veel tijd gestoken in de voorbereidingen. We hebben gesprekken gevoerd om uit te zoeken wat de meest essentiële behoeften zijn voor het gebouw waarin de educatie straks plaatsvindt.

Vrijwilligers

De lessen worden voornamelijk door vrijwilligers gegeven. Men moet hier nog wel wat aan wennen. Intussen merkt men wel hoeveel dit henzelf en anderen oplevert, wat niet in geld is uit te drukken. Vrijwilligers helpen met hout bewerken, een hoedenmaakster draagt haar kennis over, een schoenmaakster, iemand die gespecialiseerd is in het maken van sieraden met kralen, een auto reparateur en een ondernemer in kajakken. Het verbinden van deze ondernemers met de leerling-ondernemers, is een sterke pijler van het SDC. Toen dit conceptueel fundament gelegd was, kon het bouwen beginnen.

Bouwproject

Het multifunctionele gebouw is gesitueerd op een locatie vlakbij de oceaan. Bouwen geheel volgens de lokale traditie van rondavels opbouwd uit modder, is niet geschikt voor het Skills Development Center. Het gebouw is bedoeld voor educatie en kan in de zomer erg warm worden. Zodoende moet het gebouw wel van beton en stenen worden gebouwd.

Materialen uit de regio worden wel zoveel mogelijk toegepast zoals modder, zand en water om stenen te maken en verder drijfhout en gras. De afgelopen weken is gestart met het leggen van de fundatie van het gebouw. Het team is bijzonder trots op deze mijlpaal. Het bouwteam bestaat uit: Sandiswa (technical engineer), David (bouwer en aannemer), Daniel (Manager), Sophie, Frieder en Sven. Onderling overleggen zij veelvuldig over het materiaal gebruik, de afmetingen en de volgordelijke stappen in het bouwproces.

De bouw van SDG is een staaltje ‘learning by doing’ voor alle betrokkenen. De Nederlandse Mirthe koos voor een ongewis avontuur in Afrika om zo betekenis te kunnen geven. Ze heeft de spreuk van Nelson Mandela met plezier doorleefd: “Mogen je keuzen je hoop reflecteren en niet je angsten.”

Op YouTube vind je twee interessante filmpjes over het SDC: hier over de start van de bouw en hier over de naaicursussen. Wil je dit project steunen? Kijk dan hier voor de computerlessen die in het SDC worden gegegeven of hier voor de naaicursussen.

< terug naar overzicht

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: