Stichting Kwasa heeft tientallen "vrienden" die onze stichting maandelijks met een donatie steunen. In dit interview spreken we Vriendin Simone van der Sar die een bijzonder verleden in Zuid-Afrika heeft. Wil je ook Vriend(in) van Stichting Kwasa worden? Kijk dan hier.
Simone van der Sar is een vriendin van het eerste uur. Samen met haar echtgenoot Arjan vertrok zij naar Zuid-Afrika waar zij van 2004 tot 2009 als tropenarts werkte. Ze was in dienst van het lokale ziekenhuis. HIV en Aids was een dodelijke ziekte. Als iemand het onder de leden had, hield hij of zij het verborgen met als gevolg dat mensen goede testen en adekwate behandelingen ontbeerden. Ziekenhuizen voorzagen wel in medicijnen. Maar gezondheidsvoorlichting en bewustwording moest op alle fronten nog op gang komen. Zonder steun van anderen, lukt het niet om de ziekte te bestrijden. Voor de HIV patienten zette Simone samen met Transcape supportgroepen op. Want zij wilde juist binnen de bestaande structuren werken, vanuit de community met de mensen werken, hen begeleiden en opleiden. Alleen op deze manier ontstaat een duurzame win-win situatie.
Indertijd waren er nauwelijks voorzieniningen. Transcape was net opgericht en had als eerste project een waterput aangelegd op de plek waar nu het Education Centre is gebouwd. De touristen die bij de backpackershostel kwamen, hielpen vrijwillig mee met lesgeven en allerlei voorkomende klussen om de lokale bevolking te steunen.
Heel erg leuk was dat veel mensen in Nederland meeleefden en ook wilden meehelpen. Zo ook Robert Verboon die contact opnam om te vragen wat hij kon doen, wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van Kwasa! De naam Kwasa betekent zonsopkomst. Dit was de naam van een supportgroep voor HIV patienten. Een treffender symbool voor het werk van Kwasa en de supportgroep is er niet te vinden. En iedereen werkt mee, geheel vrijwillig. Er blijft niets aan de strijkstok hangen.
Simone heeft veel samengewerkt met de lokale bevolking en onderhoudt nog steeds warme contacten met een aantal mensen uit de regio. In 2015 is ze nog een keer terug geweest naar TransCape.
Het is zo mooi dat alles doorgroeit. Microkredieten zijn verstrekt en worden terugbetaald. Vervolgens kunnen we met dat geld weer andere families steunen via een microkrediet om een betere toekomst op te bouwen. Er moet een goede basis zijn en die is gelegd, die is ingebed in de sociale structuur met eerlijke kansen op opleidingen en werkgelegenheid.
Simone: “Ga uit van de kracht van anderen, betuttel niemand maar kijk hoe je mensen in hun kracht kunt zetten om vanuit hun eigen kwaliteiten.
Wil je ook Vriend(in) van Stichting Kwasa worden? Kijk dan hier.